Urgențe Medicale

De ce avem nevoie de un Fond de Urgență?

În activitatea noastră ne confruntăm adesea cu cazuri medicale grave care necesită îngrijire imediată pentru a preveni suferința și chinul animalelor. Aceste cazuri sunt diverse și acoperă afecțiuni de la boli cronice avansate până la accidente grave, precum cele de mașină sau de tren. 

 

De obicei suntem contactați de membri ai comunității, de voluntari sau chiar de anumite instituții ale statului care constată situația și ne cer ajutorul în gestionarea ei. Acest lucru poate însemna deplasarea la locul indicat, transportul animalului la o clinică veterinară sau ajutor în gestionarea facturilor inițiale. 

 

Fiind cazuri grave, în care suferința este la cote maxime și viața animalului depinde de intervenția de urgență, metodele clasice de strângere de fonduri nu pot fi implementate în timp util.

Un fond destinat cazurilor medicale grave este crucial, tocmai pentru că situațiile de această natură sunt imprevizibile. Ele pot apărea în orice moment, nu țin cont de disponibilitățile noastre materiale, iar durerea animalelor nu se oprește chiar dacă noi nu avem fonduri să o tratăm.

Impactul misiunii noastre

În anul 2023, am preluat peste 40 de cazuri urgente și extrem de grave, pentru care noi am fost ultima variantă: un pisoi cu lăbuța retezată de tren, o mămică (cu patru puiuți) care avea 2 dintre lăbuțe sfâșiate, un motan cu coada smulsă de alt animal, multiple cazuri de accidente rutiere, mai multe pisici din stradă cu infecții sau infestații grave, pui cu probleme respiratorii acute, mai multe pisici cu PIF și pisici senioare cu boli cronice care își trăiau fiecare zi în durere cumplită.

Costurile și provocările financiare

Deși trecem printr-un proces îndelung de prioritizare, îndrumare și sfătuire înainte de a ne asuma o preluare, ne confruntăm frecvent cu dilema de a refuza cazuri, tocmai din pricina limitărilor financiare și a responsabilităților pe care le avem față de cele peste 50 de suflete aflate permanent în grija noastră, la căsuță sau în foster.  

 

Cazurile noi presupun costuri imprevizibile și de cele mai multe ori considerabile, ceea ce pune o presiune financiară enormă și de lungă durată asupra resurselor noastre oricum limitate. Deși putem estima costul inițial al unei consultații de urgență – investigațiile suplimentare, analizele, tratamentele și internarea variază de la caz la caz, acesta fiind un impediment major în gestionarea eficientă a bugetului de care dispunem. 

 

Provocarea noastră constantă este aceea de a împărți bugetul între pisicile aflate deja în grija noastră, a căror calitate a vieții trebuie păstrată la standarde cel puțin mulțumitoare, sterilizările pisicilor comunitare și urgențele

Sprijin pentru comunitate

Dorim să fim un refugiu pentru cei cu inimi mari și resurse limitate, sprijinind atât comunitatea cât și pisicile care ne înconjoară. Vrem o societate unită care să nu ignore pisicile aflate la ananghie și care să aibă la cine să apeleze pentru gestionarea situațiilor copleșitoare. 

Acest lucru este posibil doar cu o stabilitate financiară care ne permite să ne continuăm misiunea, chiar și în fața urgențelor medicale. Fondul de urgență ne-ar permite să intervenim prompt și eficient în cazurile critice, fără a compromite calitatea vieții animalelor din grija noastră și fără a-i refuza pe cei care nu au niciun fel de posibilitate, dar nu pot rămâne indiferenți la agonia animalului din brațele lor.

Transparență și implicare comunitară

Ne angajăm să fim transparenți în privința fondurilor strânse, publicând periodic detaliile cheltuielilor și poveștile animalelor ajutate pe paginile noastre de social media, dar și în rapoartele anuale. Doar prin implicare activă și colaborare putem crea societatea pe care ne-o dorim, o societate empatică cu animalele din jur, care însă nu pune presiune pe individ, gestionând situațiile de criză prin implicare colectivă și susținerea ONG-urilor!

Împreună facem lumea un loc mai bun, pisică cu pisică!