Raport Activitate 2022

Pentru că 2023 este deja aici, vrem să vă arătăm cum a fost 2022 pentru noi, un an cu greutăți, cu provocări și multe momente din care am avut ce învăța pentru a deveni mai buni. Când tragem linie, ne dăm seama ce realizări am avut și pentru că voi ați fost mereu alături de noi, vrem să vă împărtășim bilanțul activității Green Cats, să știți prin ce am trecut împreună.

A fost un an cu multe preluări, cu mulți pui abandonați – chiar și de căței, cu numeroase cazuri grave – dintre care unele au pierdut lupta cu boala. Un an în care ne-am străduit să sterilizăm cât mai mult, pentru că știm că este singura soluție spre a opri abandonul. Un an în care am reușit să oferim o nouă viață și o nouă familie unora dintre pisicile pe care le-am avut în grijă; adopții excelente, de care suntem mândri și pentru anul următor ne dorim să fie și mai multe.


 

Ca să putem deveni mai buni, trebuie să fim atenți la ce am realizat până acum, să cântărim ce am făcut bine și ce nu, să punem în balanță ce am investit și ce am realizat. Astfel, vă invităm să vedeți alături de noi cum a arătat anul 2022 pentru Asociația Green Cats:

Primele luni ale anului 2022

Au început în forță, pe lângă pisicile pe care le aveam deja la căsuță am preluat câteva cazuri importante: Șmecherilă Mieunilă, Mindy, Morty, Toby, Snorry, Arya, Tricky, Carlo, Yoa, Selina, Frida, Joy, Ying, Yang. Dintre acestea, câteva luni mai târziu o parte au plecat în foster (Yoa, Selina, Șmecherilă Mieunilă, Frida, Yang); iar pe parcursul anului, alte 4 au ajuns la viața de familie pe care ne-am dorit-o pentru ele (Snorry, Arya, Joy și Ying).

Aceea a fost perioada marcată de lupta cu PIF a lui Carlo, care datorită vouă acum are o viață cât se poate de normală și își așteaptă în continuare familia iubitoare care să-l primească în sânul ei.

Am avut în ianuarie o colectă de hrană, unde v-am așteptat cu brațele deschise pe voi toți cei care ne susțineți, însă deși cei care ne-au fost mereu alături nu ne-au uitat, am plecat acasă cu două plase de mâncare, care ne-au ajuns la căsuță mai puțin de două săptămâni.

Nu ne-am lăsat descurajați, ne-am strâns voluntarii iscusiți și am început să facem cu migală mărțișoare. Le-am expus timp de-o săptămână la târgul mărțișoarelor, într-un eveniment intitulat Primăvara începe cu Green Cats. A fost greu, să găsim voluntari care să stea la stand, să nu ne lăsăm descurajați de mulțimile de oameni care nu ne acordau atenție; însă ne-am găsit alinarea în zâmbetele calde ale donatorilor, care veneau și ne spuneau că sunt mândri de ceea ce facem, cumpărau mărțișoarele noastre pentru cei dragi și ne încurajau să continuăm ceea ce facem – căci facem bine.

Primăvara

A început cu o nouă rundă de preluări: Cori Cat, doamna Tofu, Ricky, Lilu, Domino, Fanny, Kira, Panda, Lola, Bubbles, Bobby, Minnie, Ișler, Doju Cat și Maya. Cazurile au fost serioase, lupta cu boala nu a fost una ușoară și din păcate Bobby și Maya au decis să ne părăsească pentru totdeauna. Dintre toate aceste cazuri noi, doar Cori Cat și Ricky au ajuns la familiile lor permanente, însă noi continuăm să sperăm ca și celelalte vor ajunge la un moment dat.

Chiar înainte de venirea Sărbătorilor Pascale, v-am invitat la un eveniment numit Târg Caritabil de Paște, ținut în incinta unei cafenele din oraș. Vă pregătiserăm o selecție dintre cele mai frumoase donații primite de pretutindeni: de la accesorii, la haine, la veselă și articole pentru animale. Am socializat, ne-am întâlnit cu mulți dintre donatorii noștri devotați și am cunoscut persoane noi, tinere, care abia atunci ne cunoșteau.

Vara

Odată cu vara a venit și sezonul puilor abandonați. Adunat am preluat 7 ture de pui, fiecare având o poveste tragică în spate: unii dintre ei găsiți cu mușcături de ciori, alții acoperiți cu larve, iar o bună parte lăsați să moară la propriu de sete și de foame. Niciunul dintre ei nu ar fi putut supraviețui dacă nu am fi avut în dotare incubatorul achiziționat din donațiile primite. Dintre toți, doar pentru Baby Catu nu s-a mai putut face nimic, iar în timp ce frățiorii lui erau deja mărișori, micuțul s-a stins la câteva luni de la preluare.

Înafara de ei, am preluat și alte pisici, fiecare având o poveste aparte în spate: Torcaciosul, baby Hermy, Covrigel, Pocahontas, Gatsby, Minune, mini Mita și Spot. Torcăciosul, pisicul otrăvit și Minune – motanul pentru care am încercat tot ce a fost omenește posibil; ne-au lăsat în urmă și s-au îndreptate spre o lume mai bună, mai blândă și fără suferință. Pierderea lor a lăsat un gust amar în urmă și ne-a motivat și mai tare să combatem abandonul și să educăm, fiind singurele soluții reale pe termen lung. Cât despre aspectele pozitive, baby Hermy, mini Mita, Covrigel și Spot și-au găsit foster, iar calitatea vieții lor este acum mult mai aproape de ceea ce ne-am dorit atunci când au fost preluați. Micuții din cele 7 ture de pui și-au găsit rapid după însănătoșire căsuțe permanente și familii responsabile care să-i îngrijească, tocmai în Elveția.

Evenimentele din vară au început chiar de pe 4 iunie, cu Ziua Porților Deschise la Căsuța Pisicilor, unde am celebrat împreună un an oficial de GreenCats. A fost frumos să ne revedem prietenii și donatorii de-o potrivă, să îi avem lângă noi și să socializăm cu pisicuțele, care au avut o zi plină de răsfăț.

Evenimentele verii au continuat, într-o notă mult mai serioasă și dramatică, în luna August, când am organizat o colectă de hrană pentru unul dintre adăposturile din Ucraina ce avea în grijă peste 80 de animale, căței și pisici de-o potrivă. Am vrut să fim solidari cu cei ce ni se aseamănă, cu oamenii care chiar și în fața războiului, nu uită de animale. Deși colecta nu a stârnit o reacție pozitivă prin rândul privitorilor, o parte dintre apropiații noștri au înțeles cauza și au donat, motiv pentru care încă o dată le mulțumim.

Toamna

Toamna acestui an a fost poate cea mai activă și complexă perioadă a Green Cats, cu obiective mari pe care fără voi nu am fi reușit să le atingem. Am preluat o serie de cazuri, unele mai grave ca altele: Dima, mămica Ileana cu cei trei puiuți ai ei, Hope, Munchi, Picioruș – micul pirat, Joshi și Grey. Pe lângă felinele preluate, am primit în grijă și 3 puiuți de căței, cărora cu greu le-am găsit foster, dar care într-un final au ajuns pe mâini bune.

Am reușit să ne mărim echipa și să facem prima adunare generală a voluntarilor Green, unde mulți dintre noi ne-am cunoscut pentru prima dată față în față. A fost o zi plină de socializare și de bucurii, cu dulciuri și deserturi printre toate pisicuțele torcăcioase, bucuroase de prezența noastră.

A fost perioada în care am cunoscut-o pe doamna Eugenia și cele 100 de animale ale dânsei, de unde am preluat ulterior alte pisici, printre care Albuș și Gălbenuș. Ne-am înarmat cu răbdare și produse de curățenie și am fost de două ori să ducem provizii și să ajutăm cum am știut mai bine, ceea ce fără ajutorul vostru financiar n-am fi reușit.

Însă, aventura din toamnă nu se oprește aici, pentru că știm ce înseamnă lipsa sterilizărilor și cât de tragic pot sfârși puiuții nedoriți, ne-am împins limitele și am făcut un maraton de două zile de sterilizări – pisici și căței de-o potrivă – în Bonțida. Campania a fost una reușită, cu mulțumiri și zâmbete lăsate în urmă pe buzele stăpânilor, toate realizate din fonduri strânse de la voi, cei care au înțeles cât de importantă este sterilizarea pentru bunăstarea animalelor și a comunității din care ele fac parte. Nu am plecat cu mâna goală din Bonțida, l-am adus cu noi pe Spooky. Motanul care părea desprins din filmele de groază, după ce a primit îngrijirea necesară, aflat acum în căsuța lui temporară, are parte de o recuperare uluitoare.

În septembrie și octombrie am avut câte o colectă de hrană, care nu au mers atât de bine precum ne doream, însă ne-am regăsit speranța la evenimentul Ziua Interacțiunii Om-Animal din campusul USAMV. Acolo și-a făcut pentru prima dată apariția frumoasa mascotă Green Cats, spre extazul copiilor din jur.

Sfârși de an

Luna decembrie a fost cu urcușuri și coborâșuri. Au intrat în viața noastră Muffin – care din păcate a fost un motan prea bun pentru toată suferința din jurul lui; și Dulău – pe care datorită vouă l-am operat și a putut să se întoarcă fără tumoare la el acasă unde era așteptat cu sufletul la gură. Tot la începutul lunii l-am pierdut și pe Albuș care nu a mai putut îndura toate bolile de care a suferit.

Am strâns din nou de data aceasta cu motive de iarnă decorațiuni și aranjamente, toate făcute manual de către voluntarii noștri talentați, și ne-am prezentat la Târgul de Iarnă. Am îndurat temperaturile scăzute, ne-am încălzit cum am putut și v-am așteptat să ne întâlnim. Iar voi, cei care nu ratați nicio ocazie să ne susțineți în persoană, ați fost acolo și pentru asta vă vom fi mereu recunoscători.

Am primit o serie de donații în această lună, care ne-au luat grija datoriilor de pe umeri la intrarea în noul an: Asociația din Luxembourg, Street Souls ASBL, cu care colaborăm a donat 2000 de euro, compania Viking a donat 6000 de lei, iar compania Schreder Romania a donat 8000 de lei. Astfel, putem spune că am terminat anul într-o notă pozitivă


 

Acestea au fost principalele evenimente din viața Green Cats din anul 2022. Un an complex, așa cum spuneam, în care s-au întâmplat foarte multe și în care am crescut ca și asociație impresionant:

 •  Numărul voluntarilor noștri s-a triplat, suntem acum convinși că avem oameni pe care ne putem baza, oameni responsabili care decid zi de zi că vor să se implice în cauza noastră;
 • Avem fosteri extraordinari, care le oferă pisicuțelor tot confortul și dragostea necesară până la adopțiile viitoare, și împreună au în grijă 20 de pisicuțe;
 • Suntem mândrii de ce am reușit să realizăm împreună cu asociația Auxan, oferind familii iubitoare celor 20 de pisicuțe care au plecat pe parcursul anului de la noi;
 • Am reușit să sterilizăm peste 100 de pisici, fie comunitare fie având proprietari cu venituri reduse, iar acesta este aspectul de care suntem cel mai mândri;
 • Anul următor avem planuri și mai mari, ne dorim să facem și mai multe, iar pentru asta vom avea nevoie de voi, de fiecare dintre susținătorii noștri, de implicarea și dedicarea voastră. Lucrurile se schimbă, lumea poate deveni un loc mai bun, an de an, donație cu donație, pisic cu pisic!
 • 93 de animale in nevoie preluate. 83 de pisici și 10 căței. După cum știți am încercat pe cât posibil să ne focusăm pe cazurile medical grave și pe sugari bolnavi; iar acum, la sfârșit de an când am tras linie, nu ne vine să credem câte zeci de animale am salvat din stradă sau condiții improprii, necompatibile cu viața.
 • Am reușit să definitivăm adoptii de vis pentru o bună dintre animalele din grija noastră:
  *6 câini și 5 pisici în Luxemburg cu ajutorul asociației Street Souls Asbl
  *24 de pisici adoptate și încă 5 în Foster în Elveția cu ajutorul asociației Auxan.org
  * 18 pisicuțe adoptate în Cluj și 2 în Franța.
 • Alături de voi am susținut 13 evenimente caritabile și educative, în același timp.
 • Am sterilizat peste 200 de animale întregul anul și am organizat prima noastră companie de sterilizări in Bonțida – unde am reușit în doar 2 zile, sterilizarea a 82 de animale.
 • Ne-am mărit echipa de pisicari. Credem cu tărie că unde-s mulți puterea crește; astfel, o bună parte din timp a fost învestită în căutarea oamenilor potriviți care să rămână lângă noi – și, spunem noi, chiar am reușit.
 • Spațiul închiriat destinat pentru pisici, a fost îmbunătățit considerabil. Căsuța pisicilor dispune de ansambluri noi, căsuțe montate pe pereți, camere de luat vederi și litiere hop-in în partea de interior. Mai mult decât atât, pisicile au o echipa de voluntari care deja de câteva luni ne-a obișnuit cu prezența zilnică la căsuța atât dimineata cât și seara, pentru a le asigura un trai cât mai benefic și curat până la adopția potrivită.

Nu putem uita animalele pe care le-am pierdut de-a lungul anului… Bobby, Motzi, joshi, baby Catu, Muffin, Maya, Minune, Albus, Hope… noi i-am pierdut, însă știm sigur ca toți sunt într-o lume mult mai bună și mai blândă decât a noastră.

Un an nou plin de realizări vă dorim!